Yüksek Yağlı Diyet Kronik İltihaplanmaya Yol Açabilir!

Şu anda, kalori alımının birincil mekanizması olarak yağı kullanan diyet planlarını çevreleyen birçok tartışma var. Geleneksel olarak karbonhidrat ağırlıklı diyetlerin yokluğunda vücuda enerji sağlamak için vücudun parçalanmasını destekleyen birçok araştırma var. Soru, vücudun yüksek düzeyde yağ tüketmesinin güvenli olup olmadığı ve yağın genel sağlığınız için ne gibi etkileri olduğudur. Açık konuşmak gerekirse, yağ sağlıklı beslenmenin önemli bir parçasıdır ve zeytinyağı, fındık ve somon gibi sağlıklı “iyi” yağları yemenizi tavsiye ederiz. 



"Artık bildiğimiz gibi, iç iltihap, kilo alımını teşvik eden ve metabolizmayı yavaşlatan en büyük nedenlerden biridir." 

Genel olarak sorun, yüksek düzeyde yağ tüketiminin vücudunuzu yağı enerji olarak kullanmaya teşvik etmesine rağmen, yine de çok fazla iyi şeyin kötü sonuçlara yol açabileceği dikkate alınmalıdır. California Üniversitesi fizyologları tarafından yapılan 2010 yılında yapılan bir çalışmada, yüksek yağlı bir diyet planı yemenin bağırsak mikrobiyotasındaki değişiklikler ve "düşük dereceli" sistemik inflamasyon gelişimi ile bağlantılı olduğu bulundu. Artık bildiğimiz gibi, iç iltihap, kilo alımını teşvik eden ve metabolizmayı yavaşlatan en büyük faktörlerden biridir. Ek olarak, bağırsağın bakteri görünümündeki değişiklikler, vücudun sadece besinleri zayıf bir şekilde emmekle kalmayıp, aynı zamanda yağın temel bileşenlerini enerjiye tamamen parçalayamadığı ve bunun yerine onları depoladığı anlamına gelebilir.

“… Yüksek yağlı diyetler uyku düzenini etkiliyor olabilir ve bu da vücudun birçok işlevini bozabilir”

Son zamanlarda yapılan bir araştırma, yüksek yağlı diyetler ile sirkadiyen uyku ritmi üzerindeki potansiyel olarak olumsuz etkiler arasındaki bağlantıya dair ön kanıtlar buldu. Bu, yüksek yağlı diyetlerin uyku düzenini etkileyebileceği ve daha sonra vücudun birçok işlevini bozabileceği anlamına gelir. 

Yetersiz uyku, orta kısımda yağ depolanmasını teşvik eden ve karbonhidrat olmadığı için başka bir neden olan kortizol hormonunun aşırı üretimine yol açabilir. Çalışmanın bir başka ilginç bulgusu, enerji yoğun bir diyetin, sindirim sistemimizin çoğunu kontrol etmekten sorumlu olan vagus siniri üzerinde bir etkiye sahip olmasıdır. Yoğun enerji, yüksek kalorili söylemenin başka bir yoludur ve fast food, çizburger, yüksek yağlı yiyecekler, işlenmiş yiyecekler vb. Öğeleri içerir. Bu yüksek yağlı diyetlerin vagus sinirimiz ile sindirim sistemi arasındaki iletişimi değiştirdiği bulunmuştur. Vücuda daha fazla yağ depolaması için sinyal verecek şekilde. Bu çalışmaların sonuçları daha fazla araştırmayı gerektiriyor ancak açık olan şey, sindirim sisteminin metabolizma, yağ depolanması, hormonlar ve çok daha fazlası üzerinde olumsuz yan etkilere sahip olabilecek yağ tüketimiyle bir şekilde değiştirilmesidir.

"Beslenme yalnızca sağlıklı gıdalar arasında uygun bir denge oluşturmamalı, aynı zamanda iltihaplanma, hormon dengesizliği ve insan vücudunun karmaşık etkileşimleri gibi faktörleri de ele almalıdır."

Diyet Merkezi, sağlıklı seviyelerde yağ, karbonhidrat ve protein içeren makro besin maddelerine dengeli yaklaşımın bir savunucusudur. Tüm yiyecek gruplarının harika olduğuna ve günlük yiyeceklerden seçim yapmanın kiloları uzak tutmak için sürdürülebilir olduğuna inanıyoruz. Aslında araştırmalar, dengeli sağlıklı yağ seviyelerine sahip diyetlerin yalnızca iltihabı azaltmakla kalmayıp aynı zamanda yağ depolamayı da caydırdığını desteklemektedir. Beslenme sadece sağlıklı besinler arasında uygun bir denge olmamalı, aynı zamanda iltihaplanma, hormon dengesizliği ve insan vücudunun karmaşık etkileşimleri gibi faktörleri de ele almalıdır. 

Yorumlar